Zodra je klaar bent met het dragen van je beugel, is het natuurlijk belangrijk dat je tanden in de juiste positie blijven staan. Tanden hebben van nature de neiging om na verloop van tijd weer terug te verplaatsen naar de oorspronkelijke positie. Om dit te voorkomen kun je gebruikmaken van een retentiebeugel. In deze blog gaan we daar verder op in.
Wat zijn retentiebeugels?
Een retentiebeugel, ook wel bekend als retentie apparatuur, is een essentiële opvolging van je beugelbehandeling. Nadat je tanden recht zijn gezet en je beugel is verwijderd, is het belangrijk dat je tanden in de juiste positie blijven staan. Een retentiebeugel is het geschikte hulpmiddel hiervoor. Deze beugels vóórkomen dat je tanden terugkeren naar hun oorspronkelijke positie, ook wel terugval genoemd. Ze stabiliseren je tanden op hun nieuwe plek, terwijl het tandvlees en bot zich aanpassen aan de nieuwe positie. Hierdoor behoudt je een blijvend recht gebit.
Soorten retentiebeugels
Er zijn verschillende soorten retentiebeugels, elk ontworpen om te voldoen aan specifieke behoeften. De voor jouw juiste retentiebeugel hangt af van verschillende factoren, waaronder de positie van je gebit en wordt geadviseerd door jouw orthodontist.
1. Vaste retentiebeugels
Dit zijn dunne draadjes, ook bekend als een spalkje of retentiedraad, die achter je boven- en/of ondertanden worden bevestigd. Doordat ze achter je tanden zitten, zijn ze vrijwel onzichtbaar voor anderen. Jij draagt deze draadjes in principe voor altijd, tenzij anders geadviseerd door jouw orthodontist.
2. Uitneembare retentiebeugels
Deze varianten kun je gemakkelijk in- en uitnemen en worden meestal ‘s nachts gedragen. Er zijn twee verschillende soorten:
- Een OIR beugel (Orthodontic Invisible Retainer) is een doorzichtig hoesje dat op maat wordt gemaakt. Hierdoor zijn ze comfortabel om te dragen.
- Een retentieplaat, ook wel bekend als een plaatbeugel, draag je ook ‘s nachts. Deze beugel kan spanning veroorzaken bij het dragen, wat aangeeft dat je tanden en kiezen neigen naar hun oorspronkelijke positie. Daarom is het belangrijk om regelmatig controleafspraken in te plannen terwijl je de retentieplaat draagt.