Alles wat je moet weten over beugel elastiekjes

Als je een beugel hebt, ben je waarschijnlijk wel bekend met de kleine elastiekjes die vaak worden voorgeschreven door je orthodontist. Deze elastiekjes, hoe klein ze ook zijn, spelen een belangrijke rol in je orthodontistische behandeling. In deze blog gaan we in op wat beugel elastiekjes zijn, hoe ze werken en alles wat je moet weten om ze effectief te gebruiken.

Wat zijn beugel elastiekjes?

Beugel elastiekjes zijn kleine rubberen elastiekjes die aan je beugel worden bevestigd. Ze zijn er in verschillende vormen, maten en kleuren. Deze elastiekjes worden gebruikt om extra druk uit te oefenen op je tanden en kaken om ervoor te zorgen dat je tanden de gewenste beweging maken.

De rol van beugel elastiekjes

De slotjes en draden of aligners van een beugel helpen om je tanden recht te zetten, maar zorgen niet altijd voor een perfecte pasvorm tussen de tanden/kiezen van je kaken. Dit is waar beugel elastiekjes van pas komen. Ze zorgen ervoor dat je tanden en kiezen nauwkeurig op elkaar aansluiten, zodat je gebit optimaal wordt uitgelijnd.

De beugel elastiekjes zijn daarnaast bedoeld om verschillende problemen te corrigeren, waaronder:

  • Beetproblemen: Ze helpen bij het corrigeren van overbeet, onderbeet of kruisbeet door de tanden en kaken in de juiste positie te brengen.
  • Tanduitlijning: Doordat ze extra kracht uitoefenen, kunnen ze helpen bij het verbeteren van de uitlijning van je tanden.
  • Kauwfunctie: Door de tanden en kaken beter uit te lijnen, kunnen elastiekjes bijdragen aan een efficiĆ«ntere kauwfunctie en een betere mondgezondheid.

Hoe draag je de elastiekjes?

Bij het plaatsen van de elastiekjes zal de orthodontist specifieke instructies geven over hoe jij ze het beste kan dragen. Het is in ieder geval belangrijk dat je de beugel elastiekjes consequent draagt. In het begin kan dit wat gevoelig zijn aan je tanden, omdat je nog moet wennen aan de druk die ze uitoefenen. Maar na een paar dagen tot een week raak je hier aan gewend en zul je geen last meer hebben van de gevoeligheid.

Kun je de elastiekjes zelf vervangen?

Ja, de elastiekjes voor je beugel kun je zelf vervangen. In de meeste gevallen moet je ze elke 24 uur vervangen voor nieuwe. We adviseren dat je dit elke dag op een vast moment doet, bijvoorbeeld elke avond voordat je gaat slapen. De elastiekjes hoef je niet zelf te kopen, deze krijg je mee van de orthodontist. Zijn ze op, ben je ze verloren of zijn er een aantal gebroken? Bel gerust naar je praktijk om nieuwe op te halen.

Moet ik ze uitdoen met eten, drinken en tandenpoetsen?

Het is goed om te weten dat je de elastiekjes niet kunt dragen tijdens het tandenpoetsen. Je kunt ze dan het beste even uitdoen. Zorg wel dat je ze daarna weer direct in doet, omdat het belangrijk is dat je ze zoals voor jouw is geadviseerd draagt. Tijdens het eten en drinken mag je ze in principe gewoon inhouden. Lukt het niet om comfortabel te eten, dan kun je ze natuurlijk ook even uitdoen.

Het resultaat: een gezond en mooi gebit

Beugel elastiekjes zijn een belangrijk onderdeel van je orthodontistische behandeling en spelen een grote rol bij het bereiken van een gezond en mooi gebit. De elastieken zorgen ervoor dat je gebit goed uitgelijnd wordt. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar verbetert ook je kauwfunctie, spraakproblemen en mondgezondheid. Door ze consequent en juist te dragen, kun jij ervoor zorgen dat je de beste resultaten behaalt.

Als je vragen of zorgen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met jouw orthodontist of een van de medewerkers. Zij kunnen je begeleiden, adviseren en eventuele problemen snel aanpakken.