Hoe een beugelbehandeling kan helpen met spraakproblemen

Een orthodontische behandeling wordt vaak geassocieerd met het verkrijgen van een mooi en recht gebit. Maar wist je dat een beugel ook kan bijdragen aan het verbeteren van spraakproblemen? In deze blog gaan we dieper in hoe een beugel kan helpen en welke voordelen dit met zich meebrengt.

Spraakproblemen door gebitsafwijkingen

Spraakproblemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder afwijkingen in de mond. Orthodontistische problemen zoals overbeet, onderbeet, open beet en kruisbeet kunnen de juiste plaatsing van de tong, lippen en tanden tijdens het spreken beïnvloeden. Dit kan leiden tot verschillende spraakproblemen, zoals:

  • Slissen (lispelen): Dit komt vaak voor bij kinderen met een open beet, waarbij de boven- en ondertanden niet goed sluiten. Hierdoor kan de lucht ontsnappen en wordt het moeilijk om de “s” en “z” klanken juist uit te spreken.
  • Klankvervorming: Een overbeet of onderbeet kan de positie van je tong veranderen, waardoor klanten zoals “t”, “d”, “n”, “l” en “r” vervormd kunnen worden.
  • Onvoldoende lip contact: Een open beet kan ook leiden tot onvoldoende contact tussen de lippen, wat nodig is voor het juist uitspreken van bepaalde klanken zoals “p” en “b”.

De impact van een beugel

Een orthodontische behandeling corrigeert de positie van de tanden en kaak, wat een positief effect zal hebben op de algehele mondstructuur. Door het rechtzetten van de tanden, wordt niet alleen de esthetiek verbeterd, maar ook de functionele werking van de mond. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de tanden, kaak, tong en lippen beter kunnen samenwerken tijdens het spreken.

Wanneer de tanden op de juiste manier zijn uitgelijnd, heeft de tong meer ruimte om vrij te bewegen en nauwkeurige articulaties te maken. Daarnaast is er minder inspanning nodig om bepaalde klanken te produceren, wat resulteert in een vloeiende en natuurlijke spraak. Hierdoor kun je je beter concentreren op wat je wilt zeggen, in plaats van hoe je het moet zeggen.

Het belang van vroeg ingrijpen

Het is cruciaal om spraakproblemen zo vroeg mogelijk aan te pakken. Orthodontisten kunnen bij kinderen van 7-8 jaar al beginnen met behandelingen om toekomstige problemen te voorkomen. Door vroegtijdig te starten met een beugel kan de ontwikkeling van de kaak begeleid worden en kunnen ernstige afwijkingen gecorrigeerd worden voordat ze complexe problemen opleveren.

Meer weten? Neem contact op met Ortho Ouderijn!

Door de juiste orthodontische behandeling kunnen spraakproblemen, zoals slissen, klankvervorming en onvoldoende lip contact effectief worden aangepakt. Wil jij hier meer over weten, neem dan gerust contact op om een vrijblijvende eerste intake in te plannen. Ons team helpt jou graag verder!